Home » Blog » De voordelen van Brainspotting » Hoe kom ik van mijn angst af?

Hoe kom ik van mijn angst af?

door | 11 jul, 2024 | De voordelen van Brainspotting

Ineens is er het er. Angst. Je voelt het in je lijf en het zit in je kop. Moeilijk te zeggen wanneer het er voor het eerst was misschien. Of wanneer het besloot telkens terug te komen. Steeds vaker overviel het je. Dat nare gevoel, die angstige gedachten. Dat negatieve stemmetje dat steeds maar zegt dat het allemaal helemaal mis kan gaan, dat je niet goed genoeg bent, die alleen maar vreselijke uitkomsten schetst…

Dus probeer je je erop voor te bereiden. De controle proberen te houden. Even lijkt dat beter te gaan. Maar als snel blijkt dat je niet alles onder controle kunt houden. En het kost ook nog eens heel veel energie. Dat anticiperen op de angst, om het maar niet te hoeven voelen, werkt dus niet. Want nu ben je er continu mee bezig. Het is een onderdeel van je leven geworden, net als ademen, eten en slapen.

Plan B. Dan maar vermijden, onderdrukken. Als je bepaalde situaties maar uit de weg gaat, je helemaal stort op iets ter afleiding, of misschien net iets te vaak een wijntje drinkt, komt het vast wel goed. Maar dan voel je dat drukkende gevoel steeds zwaarder worden. Je voelt je boos en machteloos. Je wilt je zo helemaal niet voelen! Hoe is het zover gekomen en hoe kom je er weer vanaf?

Is dit voor jou herkenbaar? Je bent echt niet de enige! In deze blog leg ik kort uit hoe een angst kan ontstaan, hoe het kan groeien én hoe ook jij het kan overwinnen.

Angst als overlevingsmechanisme

Angst bestaat in vele vormen. In de meest efficiënte vorm, werkt angst als een oerinstinct dat ons veilig houdt. Een plotseling gevaar (een plotselinge angst) activeert onze vechten of vluchten reactie. Je lichaam schakelt over op standje overleven.

De enorme bak aan adrenaline die daarmee vrijkomt is enorm krachtig. Zuurstof wordt snel door je lichaam gepompt en alle energie wordt naar je spieren geleid. Pijn wordt genegeerd en je bent hyperalert.

Jouw hele systeem is op dat moment alleen maar bezig met jou veilig proberen te houden. Alle overige en onnodige informatie wordt niet bewust verwerkt, maar in een soort capsule gestopt en ergens in jouw onderbewustzijn bewaard. Jouw lichaam zegt daarmee als het ware: ‘Daar kijken we later nog wel eens naar, nu hebben we maar één taak: overleven’.

Hoe angst kan groeien

Misschien heb je zelf wel eens een heftige situatie meegemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een (bijna) auto-ongeluk. Zodra je registreert dat er iets mis is, maakt je lijf adrenaline aan. Moet ik remmen, sturen, gasgeven? Kan ik iets doen om de botsing te voorkomen? Zie ik nog een uitweg? Zet ik me schrap voor impact? Dit gebeurt allemaal in een split seccond en vindt allemaal plaats in jouw onderbewustzijn.

Achteraf is het voor veel mensen lastig terug te halen wat er nou precies is gebeurd. Welke kleur had de andere auto? Wat voor merk was het? Hoe gebeurde het precies? Was je afgeleid? Weet je nog welke muziek je luisterde? Al die informatie was op dat moment niet relevant om jou veilig te houden en is daarom niet bewust verwerkt. Het ligt nu opgeslagen in een capsule in je onderbewustzijn, waar het niet per se weer uitgehaald hoeft te worden.

Want een fijne herinnering is zo’n ongeluk natuurlijk niet, maar het hóéft verder niet te leiden tot angstklachten. Als je na het ongeluk de tijd neemt om alles te verwerken, om het verdriet en de schrik te doorvoelen, verwerkt jouw onderbewustzijn de ervaring en ruimt het als vanzelf alle informatie uit de capsule op. Het wordt geen trauma, het wordt geen irreële angst, het is enkel een vervelende gebeurtenis geweest waar je weer helemaal van hersteld.

Wanneer angst gaat overheersen

Wanneer het niet lukt om een heftige gebeurtenis te verwerken en los te laten, kan het gaan leiden tot angst en trauma. De informatie in de capsule wordt dan onbewust aan de angstige gebeurtenis gekoppeld (een ongeluk, een overval, een geweldsincident, een brand o.i.d.) en blijft in ons lichaam vastzitten. En wat doet ons lichaam dan? Het wil ons beschermen tegen die angst en die pijn die deze gebeurtenis met zich meebrengt en probeert het te vermijden.

Gedachten aan de gebeurtenis worden zo veel mogelijk geblokkeerd of onderdrukt. Emoties worden weggestopt. En situaties die ook maar enigszins doen denken aan de angstige situatie worden vermeden.

Maar het kan ook subtieler voelen, minder concreet. Denk aan een continue onrust in je lijf, allerlei angstige en negatieve gedachten over van alles en nog wat, slecht slapen, somberheid of hyperventilatie.

Zelfs als je geen duidelijke impactvolle situatie hebt meegemaakt, kun je deze klachten alsnog ervaren. Dan is er misschien niet direct een concrete aanleiding voor, maar geeft je lichaam toch signalen af dat er een of meerdere angsten in je lichaam vastzitten, die verwerkt mogen worden.

Tiggers

Want ondanks dat ons lichaam ons probeert te beschermen door de angst ‘te verbergen’, merk je toch dat dat niet altijd lukt. Zo kan een bepaald geluid, een geur of beeld ineens veel angst oproepen. Ineens herinnert jouw systeem dat tijdens die gebeurtenis ook een toeter klonk, of dat het gras net gemaaid werd. Hierdoor wordt dit direct met gevaar geassocieerd en jouw vechten of vluchten modus wordt getriggerd. Je voelt de angst, ook al begrijp je niet direct hoe dat komt. Vervolgens neemt het bewuste deel van je hersenen het over, om een verklaring te vinden en zo kunnen angsten steeds groter worden.

Merk je dat dit ook bij jou speelt? Dat het verbergen van de pijn en het verdriet je niet meer dient, maar in de weg gaat zitten? Blijf je er dan niet tegen verzetten. Want het put uit. Je kunt namelijk niet continu alert zijn. Je kunt niet continu ‘aan staan’. En je kunt niet altijd je pijn blijven vermijden. Het is niet voor niets dat zoveel mensen in deze tijd last hebben van een burn-out, stress of depressie. En dat los je niet op door ‘even rust te nemen’ om vervolgens weer verder te gaan bij waar je gebleven was. Dat is alleen maar een tijdelijke pleister op het onderliggende probleem. Je zult daarom de onderliggende oorzaken moeten oplossen, om jouw angst(en) te overwinnen.

Angsten overwinnen

De meest blijvende en succesvolle oplossing om jouw angsten de baas te worden, is om de gebeurtenissen en emoties die jouw angsten veroorzaken, alsnog te verwerken. En daar is moed voor nodig. Want er zijn namelijk allerlei overtuigingen ontstaan, die de angst bevestigen en in stand houden. ‘Als ik dit doe, dan…’ ‘Als ik hiernaartoe ga, dan…’ ‘Als ik in de auto stap, dan…’ ‘Als ik hier wat van zeg, dan…’.

En natuurlijk is een leven helemaal zonder angst niet mogelijk, want zoals je gelezen hebt, heeft het ook een hele nuttige en belangrijke functie. En een beetje spanning in sommige situaties is geen enkel probleem, dat houdt ons scherp en alert. Het laat ons voelen dat we iets belangrijk vinden en het geeft ons een gevoel van trots en tevredenheid als we toch doorgezet hebben.

Maar angsten die jouw leven beheersen, die jouw keuzes beïnvloeden, waar je wakker van ligt, die lichamelijke klachten veroorzaken en die continu zorgen voor negatieve gedachten, díé angsten kunnen worden overwonnen. Jouw lichaam weet precies hoe dat moet. Je hoeft hiervoor niet onder hypnose, je hoeft niet alles te analyseren en je hoeft je angst niet te confronteren door middel van exposure .

 

Brainspotting als succesvolle methode 

Middels Brainspotting geef je jezelf de tijd en ruimte om alle traumatische gebeurtenissen en angsten die in capsules in jouw onderbewustzijn liggen opgeslagen, te verwerken. En soms weet je heel goed wat er in die capsules zit verstopt, soms heb je geen flauw idee. We hoeven dit ook niet te weten, om er toch vanaf te komen. Dat is de kracht van ons zelfhelend vermogen.

Eenmaal opgelost ontstaat er rust. Het emmertje wat overvol zat, wordt geleegd, waardoor er ruimte en ontspanning ontstaat. Je wordt niet meer getriggerd door bepaalde situaties, waardoor je je meer in balans voelt. Dat negatieve stemmetje met doemscenario’s is stil. Je voelt je veerkrachtiger, positiever en energieker. De last die je, bewust of onbewust met je meedroeg heb je losgelaten.

 

 

Heb jij last van angsten en heb je al veel geprobeerd om ervan af te komen? Geef niet op! Want ook jij kan jouw angsten overwinnen. Kijk eens op www.eerstehulpbijangsten.nl voor meer informatie over Brainspotting en hoe het jou kan helpen jouw angsten de baas te worden.

Over Mirjam

Met JoySoulness help ik dagelijks mensen om met behulp van Brainspotting van hun angsten, onzekerheid en trauma’s af te komen. In deze blog deel ik daarom tips en oefeningen, verhalen en inzichten om jou hier ook mee te helpen.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin