Hulp voor kinderen met angsten
Zodat jullie kind weer onbezorgd kind kan zijn!Is jullie kind vaak bang in bepaalde situaties?
Bijvoorbeeld om naar school te gaan, een verjaardag of naar sport? En leveren onverwachte wendingen veel stress op?
Slaapt jullie kind slecht en zijn er lichamelijke klachten?
Bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn of misselijkheid? En is slapen altijd een probleem met in slaap vallen, doorslapen of veel nachtmerries?
Is jullie kind erg gevoelig en is het al snel te druk voor hem/haar?
Waardoor het lastig is om zich goed te concentreren of waardoor hij/zij snel emotioneel wordt?

Van angst naar vertrouwen
Vaak vinden kinderen het moeilijk om te vertellen wat ze ervaren. Ze zijn bang of onrustig, maar waarom weten ze zelf ook niet zo goed.
Het spelen bij een vriendje, voetballen, of zelfs thuis alleen naar de wc gaan durven ze niet, of veroorzaakt zoveel paniek dat ze nauwelijks rustig te krijgen zijn. Overal moet papa of mama mee.
Je komt dan als ouder in een situatie terecht waarbij je continu over alles aan het nadenken bent. Waar doe je nou goed aan en waarvoor is jouw kind nou zo bang? Je probeert overal rekening mee te houden en zoekt naar een verklaring. Want als je het weet, kun je er wat aan doen.
Mijn uitgangspunt is anders. We hoeven niet te weten waar de angst vandaan komt om jouw kind er toch vanaf te kunnen helpen.
Ervaringen van ouders
“Onze oudste dochter had veel last van angsten, maar durfde er niet over te praten. EMDR was ook veel te spannend voor haar, daar klapte ze helemaal dicht. Via een vriendin kwam ik op Brainspotting en zo vond ik Mirjam. Zij stelde onze dochter gelijk heel erg op haar gemak en legde nergens druk op, dat was zo fijn! Al heel snel merkten wij verschil. Het slapen ging beter, haar nachtmerries verdwenen en ze durfde meer zichzelf te zijn. Nu heeft ze vriendinnetjes op school en durft ze zelfs mee te doen aan een dansvoorstelling! Echt fantantastich! We zijn zo blij om haar zo te zien!”
– Roos, moeder van Anne ( 10 jaar)
“Jille was hartstikke bang voor liften. Toen ze jonger was heeft ze daar een vervelende situatie mee gehad, waardoor ze niet meer in een lift durfde. Al na twee sessies was ze hiervan af. En dat terwijl ze in een sessie maar een paar minuten echt heeft gebrainspot. Mirjam is heel empatisch, vriendelijk en deskundig. Ze wist mijn dochter heel goed op haar gemak te stellen. Jille vond het ook nooit erg om naar haar toe te gaan. Ik kan het iedereen aanraden.”
– Robin, vader van Jille ( 6 jaar)
Angsten als afleiding
Angsten zijn een hele effectieve overlevingsstrategie van ons onderbewustzijn. Ze zorgen er namelijk voor dat we wegblijven bij de onderliggende oorzaken waartegen ons onderbewustzijn ons probeert te beschermen (trauma’s).
Het heeft dan ook geen zin om je op de angst te focussen. De angst is slechts de afleidingsmaneuvre. Wat je wél wil, is de onderliggende oorzaken gaan verwerken. Los je die op, dan verdwijnen ook de angsten. Zélfs als je niet weet wat die onderliggende oorzaken zijn.
Dit doe ik middels Brainspotting, een methode die is ontstaan vanuit EMDR en met een aantal voordelen. Zo hoef je met Brainspotting gebeurtenissen niet te herbeleven én je hoeft niet te weten welke gebeurtenissen traumatisch zijn geweest om er toch vanaf te komen.
Dit maakt het zeker voor kinderen laagdrempelig en meer ontspannen. De druk om te moeten vertellen wat er is valt weg waardoor alle ruimte ontstaat om de angst te verwerken.
Weet je niet precies wat een trauma is, of twijfel je of jouw kind last heeft van trauma? In mijn blog ‘Hoe herken ik een trauma?‘ lees je er meer over.
Brainspotting bij kinderen. Wat kan je verwachten?
Telefonische kennismaking
Middels een gratis (en geheel vrijblijvende) intake bespreken we jullie hulpvraag, vertel ik wat meer over mijn werkwijze en is er uiteraard ruimte voor vragen. Vanuit hier kan er een eerste sessie gepland worden.
Brainspotten met kinderen
Kinderen kunnen heel goed Brainspotten. Ons lichaam weet namelijk precies hoe het moet en bij kinderen zit hun ratio ook nog eens stuk minder in de weg. Waar volwassenen vaak op zoek zijn naar het ‘hoe en waarom’, voelen kinderen al snel aan dat het gewoon werkt.
Wat gaat jouw kind precies doen?
Je kijkt met Brainspotten een paar minuten naar een vast punt. Dit punt noem je een ‘Brainspot’ en help ik vasthouden met behulp van een pointer. Kinderen kiezen van tevoren een poppetje die ik op de pointer zet om ze te helpen. Door naar dit punt te kijken activeer je het onderbewustzijn en zelfhelend vermogen van het lichaam.
Aanwezigheid ouder/verzorger
Tijdens een sessie is het belangrijk dat je als ouder/verzorger aanwezig bent ter ondersteunig. Ook neem ik uitgebreid te tijd om jullie kind op zijn gemak te stellen. Vertrouwen en ontspanning zijn cruciaal voor een positief resultaat.
Weer blij en vrolijk
Door te werken in het onderbewuste deel van de hersenen, kom je echt tot de kern van de blokkade. We zoeken dus niet naar manieren om met onzekerheid, angst of pijn om te gaan, maar we lossen de blokkades die hieraan
ten grondslag liggen op.
Emoties leren (her)kennen
Tegelijkertijd leert jullie kind te luisteren naar zijn of haar gevoel. Als je bang bent, of boos, of verdrietig – waar in je lichaam voel je dat? En hoe voelt dat? Zo leren ze emoties beter te herkennen en te uiten.
Ruimte en in balans
Doordat blokkades zijn verwerkt, is ‘de emmer’ geleegd. Natuurlijk kunnen er zich opnieuw lastige situaties voordoen, maar er is nu genoeg ruimte om er op een gebalanceerde manier mee om te gaan. Jullie kind voelt zich rustiger, vrolijker en zelfverzekerd.
“Als het emmertje is geleegd, komt die onbevangenheid weer terug.
Dat is elke keer weer magisch om te zien.”
Over mij
Brainspotting heeft mij geholpen meer mezelf te zijn. Ik ben uit mijn hoofd gekomen en leef nu veel meer vanuit mijn gevoel, waardoor ik me rustiger, meer mezelf en vooral veel gelukkiger voel!
Want als je leert luisteren naar de signalen van je lichaam, ga je vanzelf meer de dingen doen die goed voor je zijn.
Dit geef ik heel graag door aan kinderen, door ze mee te geven dat het helemaal oké is om de dingen te doen waar je blij van wordt. En dat het niet erg is om je wel eens verdrietig of boos te voelen.
Soms moet daarvoor eerst een rugzakje voor worden geleegd, net als bij mij. Maar kinderen pakken dat heel snel op en zijn ontzettend veerkrachtig. Het geeft mij enorm veel energie om hier met JoySoulness aan bij te kunnen dragen.
Opleidingen
- Klinische Psychologie
(Vrije Universteit van Amsterdam) - Brainspotting Phase 1 & 2 (Brainspotting NL, Amsterdam)
- Luisterkind methode
(Luisterkind NL, Nieuw-Vennep)
Beroepsvereniging
Ik ben aangsloten bij de SNU (Spirituele Nationale Unie) en bij de NIBIG geschillencommissie.
Ervaringen van ouders
“Wij zijn bij Mirjam gekomen met onze zoon Myles. Hij ging niet graag meer naar school toe. Hij had heel veel last van zijn dyslexie (hij kon de diagnose maar niet accepteren), faalangst en als er iets vervelends gebeurde op een dag, was zijn hele dag verpest.
Hij vond het altijd gezellig om naar Mirjam toe te gaan en het Brainspotten was goed te doen voor hem. We merkten langzaam steeds meer verbetering. Hij kreeg steeds meer acceptatie naar zijn dyslexie en het extra oefenen met spelling. Hij ging niet meer huilend naar school en focuste zich steeds meer op de positieve kanten van zijn dag. Wij hebben nu ons oude, maar ook vernieuwde kind terug. Ik zou dit andere ouders zeker aanraden!”
– Roxanne, moeder van Myles ( 8 jaar)
“We kwamen met onze dochter Elin van 6 jaar bij Mirjam, vanwege haar angsten voor onbekende dingen. Zo raakte ze bij partijtjes van vriendinnen helemaal in paniek, durfde ze niet bij vriendinnetjes te spelen, zorgde een schoolreisje voor veel zorgen en tranen en proeflessen voor ballet waren niet mogelijk. De blinde paniek die ze op die momenten had, was hartverscheurend om mee te maken. We wisten ook niet hoe we ermee om moesten gaan, dwingen en doorzetten terwijl ze overstuur was of vermijden. Elin was vanaf het eerste moment helemaal op haar gemak bij Mirjam. Elke sessie hebben we 2 dingen besproken waar ze zoveel angst voor had en na 4 sessies is ze een heel ander meisje. Ze gaat met plezier naar ballet en nu ook naar turnen en ze heeft zelfs meegedaan aan een balletvoorstelling, dit was 2 maanden geleden niet mogelijk geweest. We kunnen Mirjam en brainspotting echt iedereen aanraden.”
– Nadia, moeder van Elin (6 jaar)
Tarieven Brainspotting kinderen
Telefonische intake (kennismaking)
Gratis
Brainspotting pakket 6 sessies
€549,-
* Alle genoemde prijzen zijn incl. BTW.
Veelgestelde vragen
Wat is de minimale leeftijd voor een kind om te kunnen Brainspotten?
In mijn praktijk kunnen kinderen vanaf zes jaar terecht voor Brainspotting.
Belangrijk is dat zij zelf kunnen vertellen waar ze bang van zijn, onzeker over zijn of wat ze spannend vinden. Én dat ze hier graag mee geholpen willen worden.
Hoe snel merk je resultaat/verbetering?
Omdat Brainspotting in feite geen gesprekstherapie is, kan het soms lastig zijn om (cognitief) te begrijpen wat er tijdens een sessie gebeurt. Veel vindt ‘achter de schermen’ plaats.
Soms kun je na één sessie al verschil merken, soms heeft iemand wat langer de tijd nodig. Iedereen is tenslotte weer anders. Maar of het nu direct is of dat het wat meer tijd nodig heeft, op een gegeven moment zullen jij én je kind merken dat er dingen veranderd zijn.
Dit kan soms heel concreet zijn: jouw kind was bijvoorbeeld bang om naar school te gaan, maar is dat nu niet meer. Soms is het misschien subtieler: hij of zij is een stuk rustiger, minder emotioneel of kan makkelijker in slaap komen.
Een ding is zeker. Brainspotting werkt in ons onderbewustzijn en we mogen erop vertrouwen dat het onderbewustzijn van jouw kind precíés weet wat het moet doen om de klachten en blokkades waar het last van heeft op te lossen. Zelfs als wij niet precies begrijpen hoe.
Wat kan mijn kind verwachten tijdens het Brainspotten?
Ik leg altijd uit wat we gaan doen en laat een kind zelf zoveel mogelijk aan het woord. Hoe meer een kind zelf kan uitleggen over wat hij/zij voelt of wat hij/zij lastig vindt, hoe beter. Ook mogen ze zoveel vragen stellen als ze willen.
Vervolgens spreek ik af hoe lang we gaan Brainspotten en zet ik een timer neer. Dan weten ze waar ze aan toe zijn. Meestal is dat maar een paar minuten, met tussendoor een spelletje of gewoon wat kletsen. Als jullie kind zich maar op zijn gemak voelt.
Tijdens het Brainspotten kan er, zichtbaar of niet zichtbaar, best het een en ander gebeuren. Jouw kind kan beginnen te lachen, te huilen, boos worden. Of misschien moe worden, het koud krijgen of juist heel warm. Er kan gekletst worden, of juist heel stil en geconcentreerd naar de Brainspot (oogpositie) gekeken worden… Hierbij geldt: het onderbewustzijn weet precies wat nodig is en wat jouw kind kan dragen. Het zal nooit te veel of te heftig worden. Dat is de kracht van ons zelfhelend vermogen en waar we op kunnen vertrouwen.
Afspraak maken
Vraag hier een gratis intake gesprek aan.
Dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.
We gaan zorgvuldig met jouw gegevens om, zoals vermeld in ons privacybeleid.
Bij het maken van een afspraak zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.
Praktijkinformatie:
JoySoulness
Mirjam Jim
Johan Fabriciusstraat 21
1321 KT
Almere
06 52034427
contact@eerstehulpbijangsten.nl
Openingstijden:
Dinsdag t/m donderdag
09:00 – 17:30
Kvk-nummer: 91440408